Hem Slöjden Träden Materialen Verktygen Gör själv Skogen Klimatsmart
Mer info om...
Verktygen
» Hyvlar
» Knivar
» Skölpar
» Stämjärn
» Yxor
» Borrar
» Sågar
» Övrigt: källor och fördjupning

Länkar
» Sätergläntan - hemslöjdens kursgård
» Slöjd i färskt trä
» ahardslojdlife
» Stämjärnssidan

Bildgalleri
» Täljknivar
» Verktygen
» Alla bilder


Verktygen / Täljknivar

Den vanliga täljkniven har jämte yxan varit det viktigaste träbearbetningsverktyget i all tider. Med skrånas framväxt utvecklade snickarna specialiserade verktyg, bland annat stämjärn och hyvlar, medan timmermän och slöjdare fortsatte att använda täljkniv och yxa.

Kniven består vanligtvis av ett blad med en ten, eller tånge, instucken i ett skaft.  Även andra fästanordningar förekommer, likaså knivar utförda i ett stycke.

En tälj- eller slöjdkniv har ofta ett kort blad, 20-70mm, men det som skiljer den från andra knivar är slipningen. En slöjdkniv ska ha en eggvinkel på 22-30°. Knivbladets form med den svängda eggen har sett likadant ut i alla tider och är ingen slump.

Den svängda eggformen gör kniven lättare att skära med. Även det spolformade handtaget, som är den vanligaste formen, är utprovat under århundradena och är den form som är flexiblast, passar de flesta händer och olika täljgrepp.

En del knivar har parerstång vilket oftast är i vägen vid användandet men om man vill ha något parerskydd finns det knivskaft som är formade så att det blir ett parerskydd och som inte är i vägen vid arbetet. Framför allt är det viktigt att ha en vass kniv. En vass kniv är en säker kniv.


Kniv med slida

Täljkniv